Nieuwsoverzicht van deze week: ETF hype bitcoin 40.000?

28 oktober 2023

Bitcoin ETF hype

Deze week werd de hype omtrent de komst van een bitcoin (BTC) spot Exchange Traded Fund (ETF) tot een absoluut hoogtepunt getild. Wall Street-reus BlackRock is voorbereidingen aan het treffen zodat het fonds gelanceerd kan worden bij een mogelijke goedkeuring. Dit heeft het vertrouwen op goed nieuws vanuit de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) enorm laten stijgen. Als gevolg explodeerde de bitcoin koers tot een nieuw jaarlijks hoogtepunt van boven de 35.000 dollar.

De ETF-gekte komt duidelijk naar voren in de enorme kapitaalinstroom van publieke bitcoin-fondsen. Afgelopen maandag, toen de grote opwaartse beweging van bitcoin in gang werd gezet, werd er een instroom van 43 miljoen dollar geregistreerd. Dit staat gelijk aan 10 procent van de totale instroom van 2023 tot dusver.

BlackRock ETF ticker registratie

De vermelding van de ticker van BlackRock’s bitcoin beursfonds op de website van de Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) was een van de aanjagers van de grote sprong in de bitcoin koers. De DTCC is een Amerikaanse financiële instelling die verantwoordelijk is voor de afhandeling van effectentransacties.

Na minder dan een dag na het ontdekken van de vermelding was deze echter alweer verwijderd. Deze domper bracht een lichte koersdaling teweeg, maar na enkele uren schitterde ‘IBTC’, ofwel de ticker van de ETF van BlackRock, weer op de website. Een woordvoerder vertelde echter dat de ticker al sinds augustus te zien was op de website en bovendien volledig los staat van de uiteindelijke beoordeling.

De ETF deadlines

Een andere ontwikkeling is dat het beursfonds van BlackRock een zogeheten CUSIP-code heeft verkregen waardoor het mogelijk deze maand al kan beginnen met het voorfinancieren van het fonds. Al met al is er momenteel sprake van een heuse ETF-gekte en zijn alle ogen gericht op het eerste kwartaal van volgend jaar.

Halverwege januari verstrijkt de laatste deadline van de gezamenlijke poging van ARK Invest en 21Shares en twee maanden later zal BlackRock en een hele waslijst aan andere financiële reuzen een eindoordeel krijgen.

Bitcoin koers bereikt all-time high in deze landen

De bitcoin koers is tot een nieuw absoluut record gestegen ten opzichte vann de Argentijnse peso (ARS), Nigeriaanse naira (NGN), Turkse lira (TRY), Laotiaanse kip (LAK) en de Egyptische pond (EGT). Het feit dat bitcoin in deze landen op nooit eerder vertoonde hoogtes staat heeft alles te maken met de gigantische inflatie. De voortdurende devaluatie, en uiteraard de recente prijsstijging van bitcoin, hebben de nieuwe records aangejaagd. 

2 miljoen Nederlandse crypto-bezitters

Het Nederlandse crypto-bezit lijkt flink achter te lopen op andere landen. Blockchain-analysebureau Chainanalysis heeft Nederland namelijk op plek 39 gezet in een crypto adoptie-ranglijst die corrigeert voor inkomensverschillen. In het onderzoek wordt uitgegaan van hoe vaak crypto-websites worden bezocht vanuit verschillende landen. India, Nigeria en Vietnam nemen respectievelijk de eerste, tweede en derde plek in bezit.

Crypto-vermogensbeheerder ARK Invest neemt winst

ARK Invest, een grote vermogensbeheerder uit de crypto-wereld, heeft afgelopen dinsdag 1,8 miljoen dollar aan Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) aandelen en 1,7 miljoen dollar aan Coinbase (COIN) aandelen verkocht als onderdeel van haar Next Generation Internet ETF. Een dag eerder verkocht ARK Invest ook al: toen dumpte het voor ongeveer 2,5 miljoen dollar aan GBTC en 3,3 miljoen dollar aan COIN op de markt.

Up to date blijven van de laatste nieuwtjes?

Naam(Vereist)

Volg mij

Download gratis onze 10 tips.

De cryptomarkten zijn nog relatief nieuw en er is veel informatie waardoor u soms door de bomen het bos niet ziet. In dit e-book vindt u 10 tips die u wegwijs kunnen maken in de wondere wereld van cryptocurrency. Daarnaast kunnen ze voorkomen dat u veel geld verliest.
Ja, ik wil meer te weten komen.

Lees ook

Hulp nodig van de Bitcoin Consultant?

U wilt graag beginnen met investeren in Bitcoin en andere cryptocurrencies. Vindt u het lastig om uw weg te vinden in het oerwoud van informatie? Neem dan vrijblijvend contact op of maak een afspraak via een van de onderstaande knoppen.

Contact

deBitcoinconsulant @ 2021 | Powered by Customerscope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram