Descending triangle psychologie: breekt de koers naar boven uit?

14 april 2021

Al weken zit de koers in een descending triangle. Vaak breekt die naar beneden uit. Hoe zit dat met de huidige descending triangle? Hoe veranderdt de psychologie in de driehoek?

Descending Triangle

De descending triangle (figuur 1, hieronder) wordt doorgaans in een downtrend herkend en is een continuerings patroon. Daarbij breekt de koers vaak naar beneden uit. Dit gebeurt vaak op 2/3 van het patroon. De koers van bitcoin zit al weken in zo’n descending triangle en veel mensen zijn bearish. Is dat ook terecht? De koers zit nu namelijk in een uptrend. Geïnspireerd door dit artikel bekeek ik de grafieken.

Veranderende psychologie binnen een descending triangle

Hieronder zie je een opsomming van de belangrijkste punten van het artikel:

 • Een uitbraak gebeurt vaak op ongeveer tweederde, gemeten vanaf de linkerkant. De rechterkant van de driehoek wordt de apex genoemd
 • De psychologie achter de descending triangle verandert naarmate het de apex benadert
 • Te veel nadering naar de apex bewijst dat de “bears” niet genoeg kunnen doen om de prijs naar beneden te bewegen
 • Een klassieke descending/ascending triangle heeft een afnemend volume richting de apex
 • Hoe langer de koers in de apex zit, hoe sterker de beweging zal zijn in de tegenovergestelde richting. In dit geval zou er dan sprake zijn van een sterke beweging omhoog.

  Terug naar de huidige grafieken

  Als ik naar de wekelijkse grafiek kijk (figuur 1) en de liniaal erbij haal, dan zien we dat de volledige driehoek 15 candlesticks zou hebben. Op dit moment zitten we op tweederde. Typisch gezien breekt de koers hier uit de driehoek. descendingtriangle1 Figuur 1: Een descending triangle, waarvan het rechterpunt een apex wordt genoemd. Een dag geleden zijn we afgewezen door de descending triangle resistance lijn. (zie mijn analyse op Bitcoinmagazine voor meer informatie) Op het moment kruipt de koers op de 4uur grafiek (figuur 2) weer naar boven richting de resistance lijn. Dat gebeurt alleen wel met heel laag volume, wat de zaak minder overtuigend positief maakt. Gaat het voor een retest en uitbraak? Ik denk het niet, maar we moeten het afwachten. De dagelijkse grafiek (figuur3) heeft de 12EMA gehouden, wat bullish is en lijkt verder te willen stijgen. Ook die beweging is op lage volume. descendingtriangle2 Figuur 2: De 4uur grafiek vond resistance op de bovenkant van de descending triangle. descendingtriangle3 Figuur 3: De dagelijkse grafiek heeft de 12EMA (blauwe lijn) gehouden en stijgt verder. Ik denk dat we daarom ook vooral moeten gaan kijken naar het volume, wat nu juist aan het toenemen is sinds vorige week op de wekelijkse grafiek. Het is ook goed om te kijken of de shorts aan het toenemen zijn. Want hoe meer tijd we in de apex zitten, hoe meer mensen er willen shorten (een positie innemen waarbij er wordt verwacht dat de markt omlaag gaat). De shorts zijn de afgelopen week wel toegenomen (figuur 4). descendingtriangle4 Figuur 4: De shorts zijn gestegen de afgelopen week. Als de koers deze week zou uitbreken is de kans groter dat het naar beneden zal uitbreken. Echter, hoe langer we er in blijven zitten en hoe dichter we bij de apex komen, hoe groter de kans dat we naar boven uitbreken. De apex valt denk ik ook niet geheel ontoevallig samen met de lancering van Bakkt op 23 september. Hoe dan ook, met dit in het achterhoofd wordt de komende tijd in ieder geval erg spannend en is het zaak om een trade plan te hebben voor beide scenario’s (die je inmiddels allang al had moeten hebben natuurlijk).

  Wat ik voor u kan doen

  Heeft u vragen of wilt u meer informatie over bitcoins en andere cryptovaluta kopen neem dan contact op. Wilt u andere handige en informatieve artikelen lezen over “het juiste moment om bitcoins of cryptovaluta te kopen” of “wat zijn altcoins?”, klik dan hier voor meer artikelen. Wilt u zelf bitcoins kopen dan is Coinbase één van de betrouwbaardere beurzen om te kopen. Als u via de link een account aanmaakt krijgen we beide 10$ gratis bij aankoop van $100 aan bitcoin of meer.

  Altcoins

  Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een Altcoin, zoals Ethereum, NEO, Monero of ripple of een ander goed project dan kunt u advies vragen via contact. Als u zelf aan de slag wil dan kunt u een account aanmaken opBinance enKucoin. Dit zijn betrouwbare online beurzen waar u veel Altcoins kunt aanschaffen. (Links hierboven zijn doorverwijzing links wat een klein voordeel oplevert voor mij)

  Leren (day)traden

  Wil je leren hoe je grafieken kunt lezen en hoe je kunt handelen? Kom dan een kijkje nemen bij één van de trainingen. Deze zijn zowel online als offline te volgen.

Up to date blijven van de laatste nieuwtjes?

Naam(Vereist)

Volg mij

Download gratis onze 10 tips.

De cryptomarkten zijn nog relatief nieuw en er is veel informatie waardoor u soms door de bomen het bos niet ziet. In dit e-book vindt u 10 tips die u wegwijs kunnen maken in de wondere wereld van cryptocurrency. Daarnaast kunnen ze voorkomen dat u veel geld verliest.
Ja, ik wil meer te weten komen.

Lees ook

Hulp nodig van de Bitcoin Consultant?

U wilt graag beginnen met investeren in Bitcoin en andere cryptocurrencies. Vindt u het lastig om uw weg te vinden in het oerwoud van informatie? Neem dan vrijblijvend contact op of maak een afspraak via een van de onderstaande knoppen.

Contact

deBitcoinconsulant @ 2021 | Powered by Customerscope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram