Bitcoin wallet openen

Een wallet is je digitale portemonnee waar je je Bitcoins in bewaart, vanuit verstuurt en ontvangt.

Een wallet heeft twee sleutels, een publiekelijke adres (public address) en een privé sleutel (private key). Het publiekelijke adres kun je het best zien als een brievenbus, waar iedereen post naar toe kan sturen. In dit geval is het het publiekelijke adres waar iedereen bitcoins naar toe kan sturen. De andere sleutel is de privé sleutel en geeft u toegang tot uw wallet en stelt u ertoe in staat Bitcoins te bewaren en versturen. Deze moet u nooit kenbaar maken aan anderen. Deze is te vergelijken met de pincode van een pinpas. Zodra deze bekend is kunnen mensen toegang krijgen tot de wallet en de bitcoins overmaken naar een ander wallet.

Als u besluit te investeren in de Bitcoin raad ik u aan een hardware of papieren wallet te nemen. Er zijn ook nog andere soorten wallets die hieronder zullen worden besproken op volgorde van meest veilig naar minst veilig. Als u liever een online wallet wil hebben dan raad ik u aan een account aan te maken bij Coinbase.

Er zijn ook wallets voor andere crypotcurrencies zoals Ethereum en Litecoin.

Papieren wallet

Dit is de veiligste optie om een bitcoin in te bewaren. U maakt een bitcoin paper wallet aan en print het dan op papier. Deze is niet te hacken via de computer, omdat het op papier wordt bewaard. Hier kunt u Bitcoins naar toe sturen. Wilt u de Bitcoin verkopen? Stuur dan de bitcoins naar een digitale wallet die u heeft aangemaakt.

• Paper wallet aanmaken:
  • Ga naar bitaddress.org
  • Beweeg je muis over de getallen tot de teller 100% aangeeft.
  • Er wordt nu een nieuwe wallet aangemaakt met public address en private key. Schrijf deze op of print het uit met een printer (zonder wifi).
  • Voor de zekerheid kun je een tweede kopie maken en op een andere plek bewaren.
  • Hardware wallet

Bij een hardware wallet, vaak een beveiligde USB stick, wordt de privé sleutel bewaard op de USB stick. Dit verhoogt de veiligheid. De transactie (versturen en ontvangen van de Bitcoins) gebeurt online, maar worden offline opgeslagen op de hardware wallet. Er zijn verschillende hardware wallets in omloop, waarvan de bekendste de Ledger Wallet is. Deze ondersteunen ook andere cryptovaluta zoals Ethereum en Litecoin.

• Ga naar Ledger.com
  • Ga naar Trezor.com
  • Desktop wallet

Deze kunnen worden geïnstalleerd op uw desktop of laptop en bieden meer veiligheid dan een online wallet. De Bitcoins zijn alleen te bereiken via de computer waarop de wallet is geïnstalleerd. De privé sleutel (private key) kunt u op papier bewaren, zodat u op elk moment kunt inloggen op uw portemonnee. Het is belangrijk een goed virusprogramma te hebben draaien, want als de computer wordt gehackt dan kan u uw bitcoins verliezen.

• Ga naar Exodus.com
  • Ga naar Jaxx.io
  • Mobiele wallet

Kan worden geïnstalleerd op uw smartphone en kunnen overal ter wereld worden gebruikt. U kunt ze ook gebruiken om in bepaalde winkels te betalen.

• Ga naar Ethos.io
  • Ga naar Jaxx.io
  • Online wallet

Is overal ter wereld beschikbaar op elk apparaat. In dit geval wordt de private key bewaard door de website die de online wallet beheert. Ik raad u aan dit alleen te gebruiken als u actief wilt handelen of het om een klein bedrag gaat dat u koopt. Online wallets zijn kwetsbaarder voor hacken.

• Ga naar Coinbase.com
  • Ga naar Kraken.com
  • Ga naar Binance.com