Wanneer moet ik kopen? – Achterliggende markt psychologie

14 april 2021

De crypto markten, maar ook de andere financiële markten, volgen een patroon van markt psychologie en de daarbij behorende emoties. Hieraan kan ruw worden afgelezen wanneer u moet kopen, verkopen en eventueel terugkopen.

Wall street market psychology Hierboven ziet u de psychologie en de emoties behorende bij een markt cyclus. Ik zal deze kort toelichten en ook laten zien hoe deze de bitcoin prijs cycli volgt. Hieruit kan worden opgemaakt waar de prijs ongeveer heen gaat en wat de beste momenten zijn om te kopen en verkopen.

  • Optimism (optimisme): het begin van een cyclus, de prijzen stijgen al een tijdje. De markt ziet er positief uit en men durft te investeren.
  • Belief (overtuiging):de prijs blijft stijgen en investeerders zoeken mogelijkheden om meer te investeren.
  • Thrill (sensatie):investeerders hebben veel vertrouwen in hun investering en zijn blij met de behaalde resultaten. Dit is ook de fase waarin iedereen zegt dat je moet kopen.
  • Euphoria (euforie): in deze fase voelt iedereen zich een genie en is van mening dat de prijs zal blijven stijgen. Hier worden de laatste twijfelaars overgehaald te gaan investeren. In de cyclus van Bitcoin was dit rond de $20.000- of €17.000- . Een slecht moment om te kopen bleek achteraf.
  • Complacency (onderschatting): de prijs kan natuurlijk niet alleen maar blijven stijgen. In deze fase denkt iedereen dat de markt even moet ademen en pauze moet nemen voor het opnieuw gaat stijgen. Veel nieuwe, onervaren investeerders hebben geen plan mocht de markt toch naar beneden gaan. Ze vergeten daarbij ook vaak een stuk winst er uit te halen.
  • Anxiety (bezorgdheid): de prijs gaat harder naar beneden dan verwacht en er zijn gevoelens van nerveusheid: de investering wordt minder en minder waard.
  • Denial (ontkenning): de prijzen blijven omlaag gaan en bezorgdheid slaat om in ontkenning. “Mijn investering is gedaan bij een goed bedrijf en cryptomunt, de prijs gaat wel weer omhoog”. Slimme investeerders zijn al uitgestapt of zetten hun investering om naar een veiliger bezit. Ontkenning zorgt er voor dat onervaren investeerders hun investeringen behouden.
  • Panic (paniek): iedereen is aan het verkopen, ik moet ook verkopen om niet alles kwijt te raken!”. Dit gebeurt vaak helaas ook bij onervaren investeerders die op de top hebben gekocht en veel geld verliezen daardoor. In bepaalde gevallen is het dan beter om vast te houden aan de investering. Als het een bedrijf of cryptomunt is met goede fundamenten dan gaat het vaak wel weer omhoog. Dit is terug te zien bij de crisis van 2008. Als aandelen waren behouden, en niet met verlies waren verkocht, dan zouden de prijzen nu nog hoger zijn. Bijvoorbeeld bij de S&P 500 aandelenmarkt. Zie figuur hieronder
  • Anger (boosheid): “Waarom is dit gebeurd? Waarom heb ik niet eerder verkocht? Wat waren de tekenen dat dit zou gebeuren?” In de toekomst zal ik hier een artikel aan toewijden.
  • Depression (depressie): in deze fase slaat de depressie toe. Men heeft veel geld verloren doordat ze op de top hebben verkocht en willen er het liefst niets meer mee te maken hebben. Sommigen verliezen zelfs al hun spaargeld. Investeer nooit meer dan dat je durft kwijt te raken.
  • Disbelief (ongeloof): in deze fase is het ergste achter de rug en stijgen de prijzen langzaam weer uit het dal. Deze fase slaat weer om in hoop en de nieuw cyclus begint.

vasthouden Grafiek van de S&P 500, zoals vermeld bij paniek.

Wat zegt de cyclus over koop en verkoopmomenten?

De cyclus en prijs is zoals u ziet onder ander afhankelijk van de menselijke psychologie. Zodoende kunt u die kennis gebruiken bij het aankopen van (deel van een bitcoin kopen ) bitcoins. Het beste is natuurlijk om te verkopen op de top en kopen op de bodem. Deze pieken en dalen zijn alleen moeilijk te voorspellen. Het is daarom handig om goed in te gaten te houden aan de hand van de vorm van de prijsgrafiek waar we in de cyclus we zitten. Een graadmeter voor thrill – euforie is bijvoorbeeld als de media blijft berichten over de alsmaar stijgende prijs. Een graadmeter voor boosheid en depressie is als bijna niemand, inclusief de media, het er meer over heeft. Als uw strategie voor investeren “vasthouden” is dan moet u eigenlijk niet al te veel naar de prijs kijken.

“Slim geld” versus “dom geld”

Hier kan ik kort over zijn. “Slim geld”, of investeerders die al wat langer meedraaien schakelen hun emotie uit en hebben een strategie waar ze zich aan houden. Zij hebben ook vooral veel geduld. Zij proberen te verkopen op de top en wachten geduldig de fases af waar emotionele investeerders (dom geld) verkopen in de neergaande prijsbeweging. Zij weten dat ze in de boosheid en depressie fase terug moeten kopen. Dit wordt dan vaak ook de “accumulatie fase” genoemd.

Bitcoin prijs en de markt cycli

De Bitcoin bestaat sinds 2009. Het heeft de bovenstaande cyclus al meerdere keren meegemaakt. Soms is de daling percentage gewijs nog dieper geweest. Zie onderstaand filmpje voor de prijsontwikkeling van de Bitcoin prijs van 2012 -2018 en kijk of u de cyclus kunt herkennen. Let daarbij op dat ondanks de vrij grote dalingen de prijs altijd weer omhoog is gegaan en vorige hoogtepunten ontsteeg. De prijs wordt weergegeven per dag. 

Huidige prijs en verwachtingen

wall street cheat sheet with btc price Het lijkt er op dat we zijn aanbeland in de anger (boosheid) en depression (depressie) fase. Het is lastig om met zekerheid vast te stellen waar we precies zitten. In december en januari berichtte de media nog veelvuldig over de Bitcoin prijs en was iedereen geïnteresseerd. De aandacht is nu grotendeels weggevallen wat een indicator is voor de anger en depression fase. De prijs schommelt al een paar weken tussen de $6000- en $9000. Investeren tussen deze prijzen lijkt dan ook een goede investering met het oog op de toekomst en kijkend naar de stijging van de prijs na een daling, zoals in het filmpje hierboven. Sommige bedrijven verwachten dat de prijs dit jaar nog naar $20.000- gaat en naar $90.000- in 2020. Het is nog wel mogelijk dat de prijs bijvoorbeeld nog zakt naar $6.000- voor het weer omhoog gaat.

Tips

Een aantal tips voor investeren:

  • Investeer alleen wat u bereidt bent te verliezen.
  • Bepaal vooraf een strategie: wilt u alleen kopen en vasthouden (en welke termijn) of ook handelen?
  • Laat uw emoties erbuiten en houd vast aan uw strategie.

 

Altcoins

Als u meer geïnteresseerd bent in het kopen van een Altcoin , zoals Ethereum, NEO, Monero of ripple dan kunt u dezelfde markt psychologie toepassen bij de aanschaf daarvan. Voor vragen over goede projecten kunt u contact opnemen. Als u zelf aan de slag wil dan kunt u een account aanmaken op Binance en Kucoin. Dit zijn betrouwbare online beurzen waar u veel Altcoins kunt aanschaffen. (Links hierboven zijn doorverwijzing links wat een klein voordeel oplevert voor mij)

Wat ik voor u kan doen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over bitcoins en andere cryptovaluta kopen neem dan contact op. Wilt u andere handige en informatieve artikelen lezen over “bitcoins en belasting betalen” of “wat zijn altcoins?”klik dan hier voor meer artikelen. Wilt u zelf bitcoins kopen dan is Coinbase één van de betrouwbaardere beurzen om te kopen. Als u via de link een account aanmaakt krijgen we beide 10$ gratis bij aankoop van $100 aan bitcoin of meer. Disclaimer

Up to date blijven van de laatste nieuwtjes?

Naam(Vereist)

Volg mij

Download gratis onze 10 tips.

De cryptomarkten zijn nog relatief nieuw en er is veel informatie waardoor u soms door de bomen het bos niet ziet. In dit e-book vindt u 10 tips die u wegwijs kunnen maken in de wondere wereld van cryptocurrency. Daarnaast kunnen ze voorkomen dat u veel geld verliest.
Ja, ik wil meer te weten komen.

Lees ook

Hulp nodig van de Bitcoin Consultant?

U wilt graag beginnen met investeren in Bitcoin en andere cryptocurrencies. Vindt u het lastig om uw weg te vinden in het oerwoud van informatie? Neem dan vrijblijvend contact op of maak een afspraak via een van de onderstaande knoppen.

Contact

deBitcoinconsulant @ 2021 | Powered by Customerscope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram