Wat is blockchain technologie?

Blockchain technologie is de datastructuur achter het bitcoin netwerk.

Kort samengevat wordt blockchain technologie gebruikt om bitcoins veilig van de ene wallet naar de andere te sturen op een veilige en goedkope manier. Hieronder volgt een uitgebreidere beschrijving van de blockchain technologie.

De blockchain is het openbaar register netwerk van computers waar het Bitcoin netwerk op is gebouwd. Hierop worden alle transacties (overdracht van Bitcoins) en informatie over de transacties van Bitcoins opgeslagen. Het verwerken van deze transacties kost computer rekenkracht en wordt uitgevoerd door “miners”. Miners zijn individuen, die soms groepen vormen, die hun computer rekenkracht beschikbaar stellen om de transacties te bevestigen. Hiervoor worden zij beloond in de vorm van bitcoins. Vanwege de toenemende moeilijkheid in berekeningen zijn er steeds grotere investeringen nodig om rendabel bitcoins te kunnen minen.

Transacties worden in een bepaalde volgorde opgeslagen en verwerkt in lagen (blocks). Nieuwe transacties worden in een laag (block) neergezet. De integriteit en chronologische volgorde worden intact gehouden door cryptografie, wat de studie is van het verbergen en versleutelen van te verzenden informatie. Het leger gebruikt cryptografie om hackers buiten de deur te houden. Blockchain technologie vindt ook toepassing in de niet financiële sector, omdat het de potentie heeft processen te versnellen en verbeteren. Veel grote technologische bedrijven zoals Microsoft, Samsung, Apple, maar ook banken zoals ING houden zich er mee bezig en ontwikkelen toepassingen op basis van blockchain technologie.

De cryptografie technologie die bitcoin-transacties beveiligt is net zo sterk als die in het leger wordt gebruikt. Niemand kan namens u betalingen verrichten of uw geld incasseren. Als u de noodzakelijke stappen onderneemt om uw digitale portemonnee (wallet) te beschermen, bent u veilig tegen fraude en diefstal.