Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang wekelijks: analyses, nuttige tips en ander voordeel.
Deze week kondigde de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, tijdens de Federal Open Market Committee (FOMC) een renteverhoging van 0,25% aan. 95% van de markt zag dit besluit van tevoren al aankomen, dus wat dat betreft waren er geen verrassingen. Tijdens de speech van Fed voorzitter Jerome Powell suggereerde hij voor het eerst niet expliciet dat er nog meer renteverhogingen nodig zijn. Als gevolg verwacht de markt momenteel dat na de volgende FOMC meeting, op 13 en 14 juni, een pauze wordt aangekondigd. Het effect van het rentebesluit en de daaropvolgende speech op de BTC koers viel dit keer enigszins mee.
Powell benadrukte in zijn speech dat het Amerikaanse bankensysteem nog altijd ‘’gezond en veerkrachtig’’ is. Vorige week kon je lezen dat First Republic Bank de volgende dominosteen was die omviel binnen het Amerikaanse banksysteem. First Republic Bank werd verkocht aan JPMorgan: de grootste bank van de Verenigde Staten. Ondanks het vertrouwen van de Fed-voorzitter daalde PacWest Bancorp enkele uren na de speech met maar liefst 60%. Ook andere regionale Amerikaanse banken raakten een flink deel van hun waarde kwijt na de FOMC-vergadering: Western Alliance, Metropolitan Bank, Valley National, HomeStreet en Zions uit Salt Lake City.
De centrale bank lijkt vastberaden om de inflatie terug te brengen naar het streefniveau van 2%, ondanks de keiharde waarheid dat de renteverhogingen aan de basis liggen van de huidige Amerikaanse bankencrisis. Bitcoin is een gedecentraliseerde en schaarse vorm van geld dat losstaat van het traditionele systeem en wat zich steeds meer lijkt te manifesteren als een veilige toevlucht voor investeerders; net als goud. Goud is in de afgelopen week als direct gevolg van de huidige onrust zelfs tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Bitcoin wist in de afgelopen maanden tevens zeer sterk te presteren en de tijd zal ons leren of dit zich door zal zetten.
De vijandige aanpak van de Amerikaanse toezichthouders maakt het al een tijdje erg lastig voor Amerikaanse bedrijven uit de crypto-sector. De Amerikaanse beursgenoteerde cryptobeurs Coinbase is al verschillende keren het doelwit geweest en heeft nu besloten om een internationale derivatenbeurs op te zetten op de eilandstaat Bermuda. Coinbase International Exchange biedt perpetual futurescontracten voor bitcoin en ethereum (ETH) aan.
Gemini gaat Coinbase achterna en heeft ook een internationale crypto-derivaten platform gelanceerd. Het is duidelijk dat het harde optreden van met name de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) bedrijven naar het buitenland drijft waar de regulatie wat betreft digitale activa gunstiger is.
Turkije en Argentinië worden getroffen door torenhoge inflatie en crypto lijkt zich hier als oplossing te manifesteren tegen de ontwaarding van de nationale valuta’s. In Turkije en Argentinië heeft namelijk respectievelijk 27,1% en 23,5% van de bevolking cryptocurrencies in bezit . De twee landen staan dan ook op de 1e en 2e plek wat betreft het aantal crypto-bezitters wereldwijd. De jaarlijkse inflatie in Turkije en Argentinië staat momenteel op respectievelijk 50% en 104%.
Het aftellen tot de Bitcoin halving is in zekere zin begonnen. Momenteel is het nog minder dan een jaar te gaan voordat de beloningen voor miners voor het toevoegen van een nieuw block aan de blockchain gehalveerd zullen worden. Momenteel levert een nieuw gemined block nog 6,25 BTC op, maar vanaf volgend jaar zal dit dalen tot 3,125 BTC.