Pas op voor deze 5 oplichtingspraktijken.

14 april 2021

De afgelopen maanden heeft de crypto wereld veel aandacht getrokken. Er is veel geld te verdienen, maar dat betekent ook dat het criminaliteit aantrekt. In dit artikel bespreek ik vijf veel voorkomende oplichtingspraktijken.

Hardware wallet diefstal

Een hardware wallet is een fysieke USB stick waar crypto valuta zoals bitcoin en ether veilig op kunnen worden bewaard. Bij het instellen van de hardware wallet kan een reeks woorden als wachtwoord worden ingesteld. Het is wel eens voorgekomen dat iemand een hardware wallet had besteld via een onofficiële weg en er een reeks woorden was bijgeleverd. Nadat deze was gebruikt konden kwaadwillenden de crypto valuta die waren opgeslagen op de hardware wallet deze overzetten naar hun eigen wallet. Zorg er daarom altijd voor dat je een hardware wallet koopt via de officiële kanalen of een officiële reseller. In Nederland is een goede partij Cryptomaan.

Online beurs oplichting

Bitcoins en cryptovaluta kunnen op verschillende plekken worden gekocht, bijvoorbeeld direct via Ideal betalingen of bij online beurzen. Een aantal bekende zijn BitvavoCoinbase en Binance.

In veel landen is er nog geen regulatie en is het voor criminelen makkelijk om een online beurs op te zetten. Zodra ze genoeg geld binnen hebben geharkt van investeerders sluiten ze simpelweg de beurs en gaan er vandoor met het geld. Als prijzen van een beurs te goed lijken om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Vaak proberen dat soort beurzen ook mensen te lokken met gratis bitcoins of andere crypto valuta.

U moet ook goed opletten op het adres die in de adresbalk staat. Een spelfout kan u naar een website van oplichters leiden. Zie onderstaand plaatje voor de gehaaide manieren die er worden gebruikt om mensen te misleiden.

binance url scam

Op bovenstaand plaatje ziet u dat er puntjes onder de “n” staan. Die horen er niet en dit is een neppe website. Als u eenmaal een online beurs website heeft gebruikt is het verstandig om die op te slaan in uw favorieten zodat er geen fouten mee worden kunnen gemaakt.

ICO fraude

Een ICO (Initial Coin Offering) is een manier om in bedrijven te investeren waar veel geld mee kan worden verdiend. Soms kan de investering wel x10 of x20 gaan.

Er zijn veel manieren waarop ICO’s worden gebruikt om bitcoins en cryptovaluta af te troggelen. Zo worden er vaak nep websites gemaakt met nep profielen. Het lijkt dan net echt en professioneel, maar dat zijn ze niet.

Er zijn wel manieren om onderscheid te maken tussen een echte ICO en een neppe. Voor meer informatie kunt u dit artikel lezen.

Mining fraude

Crypto valuta kunnen worden gekocht of gemined. Hierbij wordt de rekenkracht van een computer gebruikt om moeilijke berekeningen te doen die er voor zorgen dat crypto valuta kunnen worden verstuurd. De berekeningen worden steeds moeilijker en er is steeds beter en duurder materiaal nodig om te kunnen minen. U kunt ook uw computer rekenkracht “verhuren” en dan betaald krijgen met bitcoins.

Sommige bedrijven beloven hierbij enorme rendementen die ze niet waar kunnen maken. Wat ze niet melden is dat de berekeningen steeds moeilijker worden en daardoor worden de rendementen ook lager. Ook hierbij moet u dus goed onderzoek doen voordat u er aan begint.

Piramide spel/ ponzischema fraude

Ponzifraude of piramide schema’s zijn methodes om mensen op te lichten. Hierbij wordt er een investering aangeboden die wordt betaald door de inleg van nieuwe klanten. Er worden grote rendementen beloofd bij een laag risico.

Een voorbeeld hiervan is Bitconnect. Toen aan het licht kwam dat het om een oplichtingspraktijk ging tuimelde de prijs naar beneden. Overnacht ging het van $280 naar $8. Veel investeerders zagen hun geld verdampen en krijgen dat niet meer terug.

Take home message

Er is veel geld te verdienen met de Bitcoin en andere cryptovaluta. Pas alleen goed op in welke projecten en cryptovaluta u uw geld investeert. Oplichtingspraktijken liggen overal de loer. En zoals altijd, zodra het te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

Meer leren over cryptocurrencies?

Meer leren over wat bitcoin en blockchain zijn en waarom iedereen er graag in wil investeren? Of wil je succesvol leren handelen in cryptocurrencies? Kijk dan snel hier voor de beste cursussen.

Up to date blijven van de laatste nieuwtjes?

Naam(Vereist)

Volg mij

Download gratis onze 10 tips.

De cryptomarkten zijn nog relatief nieuw en er is veel informatie waardoor u soms door de bomen het bos niet ziet. In dit e-book vindt u 10 tips die u wegwijs kunnen maken in de wondere wereld van cryptocurrency. Daarnaast kunnen ze voorkomen dat u veel geld verliest.
Ja, ik wil meer te weten komen.

Lees ook

Hulp nodig van de Bitcoin Consultant?

U wilt graag beginnen met investeren in Bitcoin en andere cryptocurrencies. Vindt u het lastig om uw weg te vinden in het oerwoud van informatie? Neem dan vrijblijvend contact op of maak een afspraak via een van de onderstaande knoppen.

Contact

deBitcoinconsulant @ 2021 | Powered by Customerscope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram