Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang wekelijks: analyses, nuttige tips en ander voordeel.
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) stelt zich al geruime tijd vijandig op tegen de cryptosector. Het kiest voor de harde hand in plaats van duidelijkheid en overleg en deze week zijn zowel Binance als Coinbase hier de dupe van.
Het begon allemaal bij Binance die op maandag de voorpagina van het crypto nieuws in beslag nam nadat de financiële waakhond een totaal van dertien aanklachten had ingediend tegen ‘s werelds grootste cryptobeurs en zijn CEO, Changpeng Zhao (CZ), vanwege onder andere het overtreden van de federale effectenwetgeving en het functioneren als een niet-geregistreerde beurs en broker. Maar liefst 61 cryptomunten, waaronder cardano (ADA), solana (SOL, polygon (MATIC), Binance USD (BUSD) en build ‘n build (BNB) werden door de SEC bestempeld als effect, ofwel security.
Slechts twee dagen nadat de SEC Binance formeel had aangeklaagd, ontving Changpeng Zhao een dagvaarding vanuit de Amerikaanse districtsrechtbank in Washington D.C.
Binance is ook beschuldigd van het onrechtmatig gebruik van klantentegoeden voor persoonlijk gebruik. De SEC heeft zelfs om een bevriezing van alle activa gevraagd en zet nu de federale rechter onder druk om dit door te voeren.
Nog geen 24 uur later was de grote beursgenoteerde cryptobeurs Coinbase aan de beurt. Zij blijken het volgende doelwit te zijn met een gelijksoortige aanklacht als die van Binance. Coinbase heeft bovendien een taskforce van tien Amerikaanse staatsregulatoren achter zich aan die beweren dat het de ‘’staatseffectenwetten’’ heeft geschonden met zijn staking programma.
De vermeende overtreding van de effectenwetgeving heeft voor beide beurzen betrekking op het faciliteren van de handel in cryptocurrencies die volgens de SEC mogelijk als effect kunnen worden bestempeld én de crypto staking dienst die beiden aanbieden.
De voorzitter van de SEC, Gary Gensler, gaf in een interview met CNBC tevens aan dat hij crypto als overbodig ziet in de VS, want het heeft de dollar al.
Terwijl er een flinke portie onzekerheid is geïnjecteerd tot de cryptomarkt zal het nog wel een tijdje duren voordat de gevolgen van de aanklachten bekend worden. In het verleden hebben vergelijkbare zaken vooral boetes opgeleverd voor de schuldige partijen (Figuur 1). Binance en Coinbase zullen hoogstwaarschijnlijk door blijven gaan zoals ze nu opereren voor gebruikers buiten de VS.
De slepende rechtszaak tussen de SEC en Ripple, die gaat over de vermeende verkoop van niet-geregistreerde effecten, is inmiddels al twee en een half jaar aan de gang. Dit illustreert hoe lang het kan duren voordat bepaalde beschuldigingen leiden tot een daadwerkelijk gevolg. Hoe dan ook staat de crypto-wereld momenteel weer aardig op zijn kop en zal de tijd ons leren hoe dit precies allemaal af gaat lopen.
Figuur 1: Vergelijkbare zaken eindigden met name in boetes
Terwijl de SEC op jachtseizoen is, betreden Nasdaq Inq en Cboe Global Markets, twee enorme financiële partijen in de VS, het crypto-landschap.
Nasdaq is van plan om aan het eind van het tweede kwartaal bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) te gaan beheren voor institutionele investeerders en Cboe Global Markets gaat met zijn crypto tak, Cboe Digital, margined BTC en ETH futures-contracten aanbieden. Is het vuur geopend op de crypto beurzen zodat de traditionele industrie makkelijker kan uitbreiden?
Willy Woo, een bekende on-chain bitcoin analist, bracht deze week naar voren dat minder dan twaalf procent van de bitcoin-investeerders hun investering in een eigen wallet bewaart. Terwijl een van de belangrijkste eigenschappen van Bitcoin is dat je je eigen bank kunt zijn en zelf de verantwoordelijk kunt nemen over je fondsen, lijken veel investeerders momenteel te kiezen voor de ‘makkelijke’ weg door hun bitcoins bij een gecentraliseerde beurs te bewaren.