Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang wekelijks: analyses, nuttige tips en ander voordeel.
Crypto-betalingsgigant Ripple is al sinds eind 2020 verwikkeld in een rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Nu begint de zaak eindelijk afgerond te worden. De rechter heeft een uitspraak gedaan die erg gunstig lijkt te zijn voor Ripple.
In de uitspraak laat de rechter weten dat dit XRP geen effect is. Dit zorgde voor een 70% pump in XRP. Andere altcoins die eerder als effect werden bestempeld door de SEC, zoals Cardano (ADA) schoten ook omhoog. Gezien de uitspraak is de kans groot dat ook die altcoins geen effect zullen zijn.
Met de vele financiële reuzen die een aanvraag voor een spot Exchange Traded Fund (ETF) voor bitcoin (BTC) hebben ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is het nu wachten geblazen op een oordeel van de toezichthouder. Voormalig voorzitter van de SEC, Jay Clayton, heeft zijn verwachting uitgesproken dat er een goede kans is dat de Amerikaanse markt zich kan gaan opmaken voor een BTC beursfonds. De ex-toezichthouder liet weten dat er weinig reden is om een ETF af te wijzen als bewezen wordt dat het een efficiënte en effectieve manier is om in bitcoin te beleggen.
De financiële waakhond verwees tot dusver iedere poging tot de prullenbak vanwege het risico omtrent marktmanipulatie. Bij de huidige explosie aan ETF aanvragen is de zogenoemde surveillance-sharing agreement ontworpen om dit risico te minimaliseren. De beursgenoteerde cryptobeurs Coinbase is bij iedere aanvraag benoemd als partner binnen deze overeenkomst.
Dollar cost average (DCA) is een bekende investeringsstrategie waarbij beleggers posities opbouwen door periodiek een vast bedrag te investeren, ongeacht de onderliggende koers. Door je aankopen te spreiden loop je minder risico om de markt op een ‘verkeerde’ manier te timen.
Ook binnen de bitcoin wereld is DCA uiterst populair en dat is niet voor niets. Iedere DCA’er binnen het bitcoin landschap staat momenteel in het groen, ongeacht wanneer zij begonnen zijn met het investeren. Het illustreert de kracht van de beleggingsstrategie: de BTC koers bevindt zich namelijk nog altijd fors onder zijn all-time high.
De Europese Unie heeft eerder dit jaar een belangrijke stap vooruit gezet wat betreft de crypto adoptie met het goedkeuren van de Markets in Crypto-Assets (MiCA). MiCA biedt een wetgevend kader om gebruikers binnen de crypto sector te beschermen en innovatie te ondersteunen.
De European Banking Authority (EBA) en de European Securities and Markets Authority (ESMA) hebben nu specifieke vereisten naar buiten gebracht voor financiële instituten die stablecoins uitgeven. Deze bedrijven moeten verantwoordelijk omgaan met de activa van klanten en hun rechten respecteren. Ook moeten de bedrijven genoeg reserves aanhouden om de waarde van de uitgegeven stablecoins te garanderen. Als laatste is het een eis dat er genoeg liquiditeit beschikbaar is voor de koop en verkoop van de stablecoins.
De genoemde maatregelen zijn vooralsnog slechts richtlijnen. Vanaf 30 juni 2024 zullen de maatregelen wettelijk bindend zijn.
Deze week werd er op de blockchain beweging gespot van een deel van het bitcoin bezit van de Amerikaanse overheid. De Amerikaanse overheid heeft een flinke stapel in handen, wat bij elkaar is verzameld door inbeslagnames gerelateerd aan Silk Road en de Bitfinex hack van 2016. Silk Road was een illegale online marktplaats tijdens de beginjaren van bitcoin waar het digitale activum als betaalmiddel werd gebruikt voor de handel in illegale producten zoals drugs en wapens. in 2012 wist een zekere James Zhong meer dan 50.000 BTC te stelen van de op het darkweb gebaseerde marktplaats.
In 2021 werd dit fortuin in beslag genomen door het Amerikaanse Department of Justice (DOJ) en nu is een deel hiervan op de blockchain verschenen in verschillende transacties. Om precies te zijn is er een totaal van 9.825 BTC verzonden, wat een waarde heeft van ongeveer 310 miljoen dollar.
Eerder dit jaar verkocht de Amerikaanse overheid al een totaal van 9.861 BTC en destijds werd er al aangegeven dat het resterende aantal in 4 momenten in de loop van dit kalenderjaar op de markt gebracht zal worden.
Uit een recent onderzoek van advieskantoor PwC blijkt dat hedgefondsen bereid zijn om hun blootstelling aan crypto te behouden of te vergroten. De gemiddelde allocatie van traditionele hedgefondsen is in het afgelopen jaar bovendien gestegen van 4 procent naar 7 procent.
De populariteit van bitcoin en ethereum (ETH) is tevens gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Maar liefst 91 procent van de hedgefondsbeleggers met blootstelling aan crypto beperkt zich tot de twee grootste cryptomunten qua marktkapitalisatie. Vorig jaar was dit nog gelijk aan 67 procent.
Een negatief punt wat op te merken is uit het onderzoek is dat meer dan 50 procent van de traditionele fondsen verwacht in de komende 3 jaar af te stappen van crypto-investeringen.
De grote jongens binnnen het bitcoin ecosysteem, de BTC whales, hebben de afgelopen maand flink ingeslagen. In totaal hebben de grote investeerders zo’n 90.000 BTC ter waarde van maar liefst 2,52 miljard dollar gekocht, wat uiteraard als bullish gezien kan worden voor de koers.