Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang wekelijks: analyses, nuttige tips en ander voordeel.
De institutionele adoptie van bitcoin (BTC) is de afgelopen weken in een stroomversnelling geraakt en ook de afgelopen week blijft de interesse vanuit financiële reuzen in een stijgende lijn. In de vorige nieuwsbrief kon je al lezen dat de strijd om een spot Exchange Traded Fund (ETF) tot een nieuw niveau werd getild nadat BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, een aanvraag had ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).
Naast BlackRock hadden andere enorme partijen als Invesco, WisdomTree en Valkyrie ook een aanvraag voor een bitcoin ETF ingediend. In de afgelopen week heeft het grote Fidelity Investments zich tevens gevoegd in de strijd om een BTC beursfonds.
De bekende bitcoin analist Willy Woo deed in een tweet een ‘voorspelling’ dat wanneer alle grote instituties 5 procent van hun ‘assets under management’ (AUM) in bitcoin zouden stoppen, de koers wellicht gelijk zou kunnen staan aan ongeveer 310.000 dollar.
De grootste bank van Europa, HSBC, is na Deutsche Bank en CACEIS Bank de volgende die de adoptie van crypto een stap vooruit brengt. HSBC laat klanten nu namelijk via zijn eigen handelsplatform bitcoin en ethereum (ETH) futures-ETF’s kopen op de Hongkong Stock Exchange.
De institutionele adoptie van bitcoin heeft uiteraard ook betrekking op bedrijven die blootstelling krijgen aan het digitale activum. Het Amerikaanse softwarebedrijf MicroStrategy mag zichzelf al een tijdje de grootste beursgenoteerde bitcoin holder ter wereld noemen en heeft in de afgelopen week maar weer laten zien hoe bullish het is voor de toekomst van BTC.
Het heeft namelijk maar liefst 12.333 BTC aangekocht waarmee het totale BTC vermogen nu gelijk staat aan 152.333 BTC. Sinds juni 2021 heeft MicroStrategy niet meer zo’n groot bedrag besteed aan bitcoin. Zij bezitten nu ongeveer 0.7% van alle circulerende bitcoins.
Binance, ‘s werelds grootste crypto exchange, is door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) gedwongen om de operaties in het land stil te leggen. Binance moet zijn koffers pakken aangezien het diensten zou hebben aangeboden aan klanten die geen deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte (EER). Eerder vertrok Binance ook al uit ons eigen land.
Binance heeft deze week ook te horen gekregen dat de licentie die het in Duitsland had aangevraagd om te kunnen adverteren en uit te breiden, is afgewezen door de Duitse financiële toezichthouder. Duitse gebruikers kunnen echter nog steeds Binance in gebruik nemen om te handelen in crypto, maar het bedrijf is nu gelimiteerd in hoeverre ze kunnen uitbreiden in het land. Ook hebben ze nu nog steeds geen toestemming om in het land te adverteren.