Bitcoins en belasting

15 april 2021

Volgens de belastingdienst zijn bitcoins en andere crypto valuta "digitale ruilmiddelen waar geen officiële centrale tegenpartij zoals een bank aan te pas komt". Hoe je ze moet aangeven is afhankelijk van jouw situatie. Let op: raadpleeg altijd een belasting consulent of de belastingdienst voor het doen van je aangifte. Dit artikel is geen belasting advies.

  • Als particulier behoren de crypto tot je bezittingen/vermogen in box 3. Deze moet worden aangegeven volgens de peildatum op 1 januari.
  • Als je als particulier minet of handelt in cryptovaluta dan hoef je de opbrengsten (winsten) niet aan te geven.
  • Als je als ondernemer cryptovaluta accepteert als betaalmiddel dan moet je dat omrekenen en rekenen tot de omzet.

 

Dat betekent dat bitcoins worden gezien als eigen vermogen en moeten worden opgegeven in box 3: sparen en beleggen. Het peildatum voor de prijs van de bitcoin die de belastingdienst aanhoudt is 1 januari van het jaar waarover je aanslag doet. Als je een bitcoin hebt gekocht in januari 2020 moet je dus de waarde van de bitcoin opgeven van 1 januari 2020.. Hiervoor kun je de prijs van de beurs aanhouden op 1 januari om 0:00 Het is belangrijk je bitcoins aan te geven bij de belastingdienst omdat de waarde van bitcoins kan stijgen.

Ik ben geen belasting adviseur. Voor de meest actuele informatie kijkt u op de website van de belastingdienst of neemt u contact op met uw belastingadviseur.

Meer leren over cryptocurrencies?

Meer leren over wat bitcoin en blockchain zijn en waarom iedereen er graag in wil investeren? Of wil je succesvol leren handelen in cryptocurrencies? Kijk dan snel hier voor de beste cursussen.

Download gratis onze 10 tips.

De crypto markten zijn nog relatief nieuw en er is veel informatie waardoor je door de bomen het bos soms niet kunt zien. In dit e-book vindt je 10 tips die je wegwijs kunnen maken in de wondere wereld van crypto. Daarnaast kunnen ze voorkomen dat je veel geld verliest.

Ja, ik wil meer te weten komen.

Lees ook

Hulp nodig van de Bitcoin Consultant?

U wilt graag beginnen investeren in bitcoin en andere valuta. maar vindt het lastig om in het oerwoud van informatie te beginnen. U kunt via onderstaande knoppen vrijblijvend
contact opnemen of een afspraak maken
deBitcoinconsulant @ 2021 | Powered by Customerscope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram