Bitcoins en belasting

Moet je belasting betalen over Bitcoins? Ja, dat moet. Hoeveel en hoe dat moet leest u hieronder.

Volgens de belastingdienst vallen bitcoins onder overige bezittingen:

  • Bitcoins en andere virtuele betaalmiddelen.
  • Virtuele betaalmiddelen, zoals bitcoins, staan op uw computer opgeslagen. U kunt deze alleen gebruiken als betaalmiddel op internet. U geeft van deze middelen de waarde in het economisch verkeer aan op 1 januari van het jaar van aangifte.

 

Dat betekent dat bitcoins worden gezien als eigen vermogen en moeten worden opgegeven in box 3: sparen en beleggen. Het peildatum voor de prijs van de bitcoin die de belastingdienst aanhoudt is 1 januari 2017 van het jaar waarover je aanslag doet. Als je een bitcoin hebt gekocht in januari 2017 moet je dus de waarde van de bitcoin opgeven van 1 januari 2017, ongeveer €840. Het is belangrijk je bitcoins aan te geven bij de belastingdienst omdat de waarde van bitcoins kan stijgen. Het verschil in waarde kan dan als zwart geld worden gezien.

Het heffingsvrij vermogen voor 2017 is €25.000-. Stel u had 2 bitcoins gekocht voor €840 per stuk en ze zijn nu €15.000- waard, dan hoeft u er geen belasting over te betalen omdat de belastingdienst als peildatum 1 januari heeft, en de bitcoin toen een waarde had van €840. U betaalt dan dus belasting over €1680. Hetzelfde geldt ook voor alle andere cryptovaluta die u in bezit heeft.

Ik ben geen belasting adviseur. Voor de meest actuele informatie kijkt u op de website van de belastingdienst of neemt u contact op met uw belastingadviseur.

Wat ik voor u kan doen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over bitcoins en andere cryptovaluta kopen neem dan contact op. Wilt u andere handige en informatieve artikelen lezen over “bitcoins en belasting betalen” of “wat zijn altcoins?”, klik dan hier voor meer artikelen.